Simma lugnt under olika omständigheter

Det är en konst att lära sig simma. Men när man väl har ”knäckt koden” och har hittat sin teknik så glömmer man aldrig bort hur man gör. Men man behöver träna för att bibehålla orken, uthålligheten och finessen.

Att kunna simma är en sak. Alltså att veta hur man gör.

Att orka simma långt är en annan sak. Att simma under olika förhållanden ytterligare en sak. Ibland känns det omöjligt. Ibland vill man bara inte.

Uthållighet och kondition är en färskvara. Underhåller vi behåller vi. Annars tappar vi snabbt orken när den som mest behövs

Om målet är att kunna simma långt måste vi träna. Om målet är att simma under olika förhållanden så måste vi träna på just det,

Att simma långt, under olika förhållanden och samtidigt simma lugnt är ibland en utmaning. Ibland är det för kallt i vattnet, ibland är det för mycket vågor. 

Ibland känns det allt annat än bra men de lugna simtagen på ytan gör att det går ändå. Andas. Slappna av. Hitta tillbaka till tekniken. Det är ofta precis vad som krävs när orken tryter.

Så är det nog för änderna. De ser lugna ut ovan ytan. Under ytan är det ibland allt annat än lugnt. Där paddlar fötterna för fullt. Det är deras förutsättning för att ta sig framåt och att inte välta.

I Lågaffektivt bemötande pratar vi ofta om att vi behöver försöka se lugna ut, som en del av strategierna för att stötta individen som är stressad. Vi säger inte till varandra att vi skall vara lugna. Det kan ingen av oss lova att alltid vara. Men vi kan träna oss på att se lugn ut. Träna på att simma lugnt även när förhållandena är som allra tuffast.

Eller kanske allra mest just då.

Att se lugn ut smittar ofta med lugn. Och det är det vi vill.

Och ju oftare vi får det att fungera desto mer vill göra det igen.

Smitta andra med vårt lugn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s