
Hantera – i praktiken
– få andra elever att backa undan tillsammans med dig ( det brukar gå väldigt bra och vara ganska självmotiverande. Ingen vill ha en stol kastad på sig)
– gå inte emot den som kastar stolar. (Träffytan på dig ökar ju närmre du går)
Tankesätt för att kunna hantera
– det är omöjligt att inte bli stressad/få ökad affekt av att stå kvar eller gå emot någon som kastar stolar ( och stress/affekt smittar med att öka i styrka och då kommer kraften i kastandet med stor sannolikhet att göra detsamma)
– att ta emot en stol som kommer flygande
ingår inte i ditt pedagogiska uppdrag
– det finns en gräns för hur långt en stol kan flyga ( avstånd är klokt)
– ingen orkar kasta stolar för evigt (håll ut)
Om stolarna flyger mer än en gång så måste vi göra något åt det – så kan vi såklart inte ha det.
MEN vi kan inte skapa en plan för förändring just då.
( tips! Om det känns fel att inte agera mot den som agerar ut kan du påminna dig om att vi inte förväntas agera mot branden vid brandlarm. Vi har ansvar för eleverna. Så vid ett brandlarm hanterar vi (backar bort från elden tillsammans med övriga elever) Först när elden slocknat utvärderar vi orsaken till att det började brinna. Och då kan vi hjälpas åt att förändra det som behöver förändras – så att det inte börjar brinna igen av samma orsak, Ingen vill att det skall börja brinna om och om igen)
Utvärdera i praktiken
– varför kastar eleven stolen?
– måste vi berätta för eleven att det inte är ok att kasta stolar? Eller vet eleven redan det? ( oftast blir svaret – Ja! Det vet eleven)
Om svaret blev ”Ja! Det vet eleven”
– ta redan på orsaken dvs elevens perspektiv på varför hen kastar stolar trots det.
En konsekvens kommer inte göra någon skillnad eftersom eleven redan vet att det är förbjudet att kasta stolar.
Troligen känner eleven att det blev precis hur fel som helst. (glöm inte att fråga hur det känns just nu. Erbjud att stötta)
Tankesätt vid utvärdering – Om det känns fel att erbjuda stöd till någon som precis gjort något som är förbjudet så påminn dig om att vi har ansvar även för stolkastande elevers känsla av trygghet.
Om svaret blev ”Nej! Eleven vet inte att man inte får kasta stolar”
– förklara varför man inte får kasta stolar.
Obs! Var beredd på att du kommer behöva komma med förslag på vad hen kan göra istället när hen hamnar i affekt.
Förändra i praktiken
– vad kan vi göra för att undvika att samma situation uppstår igen?
– vad kan vi göra för att hjälpa eleven att inte hamna i lika hög affekt/stress igen?
Obs! Kom ihåg att även om du tillsammans med eleven kommer fram till förslag på vad man kan göra istället för att kasta stolar så innebär inte det att det alltid kommer att bli så. När en människa hamnar i affekt/hög stress minskar förmågan att välja bland strategier.
– har du en handlingsplan för hur du skall agera om liknande situation händer igen? (en handlingsplan blir en form av stressreduktion eftersom den hjälper dig att stanna i metod istället för att själv hamna i affekt/hög stress)